Je functioneert het best solo als hoogbegaafde. Maar is dat dan ook de beste strategie? Of zijn er andere keuzes .... keuzes waar je de krachten kan bundelen.

Photo by Tim Bogdanov on Unsplash

Kan je je in dit kenmerk vinden?

Je functioneert het best solo.

….  en dat brengt je nogal eens in problemen. 

Ben je op je best als je alleen werkt? Dan is het vooral eerst belangrijk goed te analyseren waarom dit het geval is. Ben je een eerder introvert type die daar nood aan heeft, reserveer dan tijd in je agenda om alleen te werken.

Het kan ook zijn dat je vooral alleen wil werken omdat de rest nooit mee is, zo tergend traag is. Dan moet je vooral reflecteren of je wel in de juiste functie zit, bij de juiste mensen werkt, in het juiste bedrijf zit.

Het allerbelangrijkste is dat je kan functioneren in een goed team met mensen die jou kunnen uitdagen tot het verleggen van grenzen. Of je nu introvert of extrovert bent, maakt daar geen verschil. De mooiste, meest creatieve, grensverleggende ideeën kunnen maar ontstaan in een sterk team waar veel synergie is.

Dit wil zeggen: daar waar 1+1 niet gelijk is aan 2 maar aan 3 of meer.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid…
maar synergie is wijsheid in het kwadraat.

Begin je ontdekkingsreis zeker bij jezelf. Wie ben je echt? Wat geeft jou nu echt energie? Waarom sta je elke dag op? Wanneer heb je laatst iets gedaan waarmee je helemaal de tijd vergeten was? Weet je dat nog? 

De eerste stap naar loopbaangeluk is dat terug te ontdekken. Diep vanbinnen weet je het antwoord wel, maar je kan het niet alleen meer terugvinden. Dat is een punt waarop een loopbaancoach je echt kan helpen.

De 2de stap is om deze passie te kunnen delen? Collega’s te vinden die je begrijpen en versterken. En in tegenstelling tot wat je zou denken ligt ook daar de bal in jouw kamp. Je moet dan ruimte maken om te luisteren, om je collega’s eerst beter te begrijpen. Pas als je die ruimte kan creëren kan je tot een punt van synergie komen. Een authentiek moment waar je echt kan loslaten en vertrouwen en zo tot nieuwe oplossingen komen waar je nooit alleen had kunnen opkomen.

Stephen Covey zegt dat 1+1=3. Maar wat bedoeld hij daar nu juist mee? En wat wil dit zeggen voor jou als snelle denker?

Stephen Covey, de auteur van “The 7 Habits of Highly Effective People,” bedoelt met “1+1=3” dat wanneer twee personen of partijen samenwerken, hun individuele krachten en bijdragen kunnen worden vermenigvuldigd en leiden tot een grotere waarde dan de som van hun afzonderlijke bijdragen. Het is een metafoor voor de kracht van samenwerking en hoe synergie kan ontstaan wanneer mensen samenwerken.

10 eenvoudige tips om van je werk-nadelen voordelen te maken?

Kan je je in dit kenmerk vinden?

Je functioneert het best solo als hoogbegaafde. Maar is dat dan ook de beste strategie? Of zijn er andere keuzes .... keuzes waar je de krachten kan bundelen.

Je functioneert het best solo.

Ze begrijpen jou niet. Je doet het dus gelijk liever ook direct alleen.
Maar op termijn sta je alleen in de woestijn en heb je nogal eens heel ontevreden collega's

Anderen kunnen je vaak niet volgen en dat geeft veel onbegrip.

Anderen kunnen je vaak niet volgen en dat geeft veel onbegrip.

... ja, en daarom doe je het liever alleen.
Maar je wil natuurlijk ook sociaal goed overeenkomen. Het is niet leuk dat er zoveel argwaan ontstaat door je aanpak, je stijl.

Je ziet snel oplossingen voor problemen. Veel sneller dan je collega's ... en dan komt de uitdaging om te zorgen dat ze die oplossing ook kunnen zien.

Je ziet snel oplossingen voor problemen.

De eindoplossing zie je meestal direct.
Is dat nu zo moeilijk allemaal?
Maar zie je de hele weg? Zie je de operationele hindernissen. De praktische uitdagingen die je op je weg zal tegen komen?

Als hoogbegaafde stel je hoge eisen, vooral aan jezelf

Je stelt hoge eisen, vooral aan jezelf.

... en je jaagt je dus ook enorm op in collega's waarvan jij (naar alle eerlijkheid) eigenlijk vindt dat ze de lat onder de zeespiegel leggen. Hoe kan je nu samenwerken met mensen die zo'n werk afleveren?

Vraag jij je ook regelmatig af of dit het nu is? En geeft je dat veel innerlijke onrust?

Je vraagt je regelmatig af of dit het nu is.

Een pittige vraag om je jezelf te stellen. Zeker als andere mensen vinden dat je een mooie carrière neerzet.
De gouden kooi zoals ze zeggen.

Je hebt een sterk gevoel van anders zijn. Zoals veel hoogbegaafde denk jij vooral dat het aan jou ligt. Hoe meer je jezelf echt gaat ontdekken hoe meer je gaat zien dat anders zijn ok is.

Je hebt een sterk gevoel van anders zijn.

Deze vind ik persoonlijk de meest moeilijke. Anders zijn en toch kunnen samen werken. Er toch op een authentieke manier in kunnen functioneren.
Kan dat?

Je hebt als hoogbegaafde een hekel aan het woord 'moeten'. Het triggert direct een vorm van kwaadheid omdat je een grote nood hebt aan autonomie.

Je hebt een hekel aan 'moeten' en regeltjes.

Als je het woord nog maar hoort, dan heb je al direct de natuurlijk neiging om 'nee' te zeggen.
Als het 'moeten' dan ook nog eens niet rechtvaardig is, is het hek helemaal van de dam.

Heb jij ook veel innerlijke onrust? Weet dat dat een kenmerk is waar veel hoogbegaafden tegenaan botsen. Meestal is de oorzaak dat je nog niet met de juiste dingen bezig bent.

Je hebt veel innerlijke onrust.

Je hebt een honger om dingen te doen. Je voelt veel onrust maar je weet eigenlijk niet goed waarom. Wat wil je dan wel doen? Waarom ben je niet tevreden met deze 'uitdagende opdracht'?
Is dit het nu?

Photo by Emily Morter on Unsplash

Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel en dat brengt je nogal eens in problemen

Je hebt een heel sterk rechtvaardigheids-gevoel.

Als er iets onrechtvaardig gebeurt op je werk zijn al je collega's het ermee eens. Ze vinden ook dat er iets moet gebeuren.
Maar op het moment dat je het dan wil aanpakken zet jij een stap vooruit ... en je collega's een stap achteruit.
Ken je dat?

Download de gebundelde 10 tips in ons e-Book

en ga direct aan de slag met de tips

Had je iets aan deze post? Deel hem dan via jouw favoriete kanaal en inpireer ook anderen met deze kennis

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
WhatsApp
Email

Leave a comment

2019 collection