Als hoogbegaafde stel je hoge eisen, vooral aan jezelf

Kan je je in dit kenmerk vinden?

Je stelt hoge eisen, vooral aan jezelf.

….  en dat brengt je nogal eens in problemen. 

Het grootste risico van mensen die de lat heel hoog leggen is dat ze nooit starten. Het hoofd is dag in dag uit bezig met grote ideeën maar je start niet want je bent bang dat het niet goed genoeg gaat zijn.

2de risico is dat je wel start en keihard werkt tot op het punt dat je in een burn-out belandt.

Eerste belangrijke tip is hier dat je vooral veel zelfkennis moet hebben. Wees je ervan bewust dat dit een eigenschap is die jij hebt en dat jouw lat veel hoger ligt dan die van veel van je collega’s. Net zoals je selectief moet zijn in het kiezen van je oorlogen moet je ook selectief zijn in de projecten waar je voor deze perfectie wil gaan. Sommige taken moeten gewoon gebeuren maar zijn niet super belangrijk. Aanvaard dan dat daar het opgeleverde werk niet voldoet aan jouw standaarden. Als het deze van je klant of collega overtreft heb je al gescoord!

De tijd die daarbij vrijkomt kan je investeren in je droomprojecten waar je echt grenzen wil verleggen.

Stel grote doelen,
start klein en
test snel.

Als je een droom hebt die je echt graag wil waarmaken is het super belangrijk om dat als een groot en ambitieus doel neer te schrijven. Als hoogbegaafde heb je heel veel van die doelen … teveel eigenlijk. Dus het is super belangrijk keuzes te maken. 

De doelen waarvoor je nu wil gaan moet je helder en specifiek definiëren: Voordat je begint met het bereiken van je doel, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je precies wilt bereiken. Zorg ervoor dat je doel SMART is (Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Realistisch en Tijdgebonden). Door een duidelijk en specifiek doel te hebben, weet je waar je naartoe werkt en kun je een plan maken om het te bereiken.

Maak een plan: Nu je weet wat je doel is, is het tijd om een plan te maken. Dit plan moet bestaan uit kleinere stapen die je kunt nemen om je doel te bereiken. Denk ook steeds na welke de stappen zijn met de grootste impact. Maak deze stappen haalbaar maar uitdagend. Als de stappen te triviaal zijn verlies je nogal snel je interesse.

Zorg ook dat je vandaag al iets doet om je doel te bereiken. Door nu direct een eerste actie te doen denkt je brein dat je begonnen bent. Uitstellen tot morgen vergroot de kans dat je nooit zou beginnen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat falen onvermijdelijk is en zelfs noodzakelijk (Growth-mindset). Als je tegen een obstakel aanloopt, ga dan terug naar je plan en zoek naar een andere oplossing. Een project die vlot gaat zonder enige hindernis is meestal een project die niet voor jou bedoeld was.

 

10 eenvoudige tips om van je werk-nadelen voordelen te maken?

Kan je je in dit kenmerk vinden?

Je functioneert het best solo als hoogbegaafde. Maar is dat dan ook de beste strategie? Of zijn er andere keuzes .... keuzes waar je de krachten kan bundelen.

Je functioneert het best solo.

Ze begrijpen jou niet. Je doet het dus gelijk liever ook direct alleen.
Maar op termijn sta je alleen in de woestijn en heb je nogal eens heel ontevreden collega's

Anderen kunnen je vaak niet volgen en dat geeft veel onbegrip.

Anderen kunnen je vaak niet volgen en dat geeft veel onbegrip.

... ja, en daarom doe je het liever alleen.
Maar je wil natuurlijk ook sociaal goed overeenkomen. Het is niet leuk dat er zoveel argwaan ontstaat door je aanpak, je stijl.

Je ziet snel oplossingen voor problemen. Veel sneller dan je collega's ... en dan komt de uitdaging om te zorgen dat ze die oplossing ook kunnen zien.

Je ziet snel oplossingen voor problemen.

De eindoplossing zie je meestal direct.
Is dat nu zo moeilijk allemaal?
Maar zie je de hele weg? Zie je de operationele hindernissen. De praktische uitdagingen die je op je weg zal tegen komen?

Als hoogbegaafde stel je hoge eisen, vooral aan jezelf

Je stelt hoge eisen, vooral aan jezelf.

... en je jaagt je dus ook enorm op in collega's waarvan jij (naar alle eerlijkheid) eigenlijk vindt dat ze de lat onder de zeespiegel leggen. Hoe kan je nu samenwerken met mensen die zo'n werk afleveren?

Vraag jij je ook regelmatig af of dit het nu is? En geeft je dat veel innerlijke onrust?

Je vraagt je regelmatig af of dit het nu is.

Een pittige vraag om je jezelf te stellen. Zeker als andere mensen vinden dat je een mooie carrière neerzet.
De gouden kooi zoals ze zeggen.

Je hebt een sterk gevoel van anders zijn. Zoals veel hoogbegaafde denk jij vooral dat het aan jou ligt. Hoe meer je jezelf echt gaat ontdekken hoe meer je gaat zien dat anders zijn ok is.

Je hebt een sterk gevoel van anders zijn.

Deze vind ik persoonlijk de meest moeilijke. Anders zijn en toch kunnen samen werken. Er toch op een authentieke manier in kunnen functioneren.
Kan dat?

Je hebt als hoogbegaafde een hekel aan het woord 'moeten'. Het triggert direct een vorm van kwaadheid omdat je een grote nood hebt aan autonomie.

Je hebt een hekel aan 'moeten' en regeltjes.

Als je het woord nog maar hoort, dan heb je al direct de natuurlijk neiging om 'nee' te zeggen.
Als het 'moeten' dan ook nog eens niet rechtvaardig is, is het hek helemaal van de dam.

Heb jij ook veel innerlijke onrust? Weet dat dat een kenmerk is waar veel hoogbegaafden tegenaan botsen. Meestal is de oorzaak dat je nog niet met de juiste dingen bezig bent.

Je hebt veel innerlijke onrust.

Je hebt een honger om dingen te doen. Je voelt veel onrust maar je weet eigenlijk niet goed waarom. Wat wil je dan wel doen? Waarom ben je niet tevreden met deze 'uitdagende opdracht'?
Is dit het nu?

Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel en dat brengt je nogal eens in problemen

Je hebt een heel sterk rechtvaardigheids-gevoel.

Als er iets onrechtvaardig gebeurt op je werk zijn al je collega's het ermee eens. Ze vinden ook dat er iets moet gebeuren.
Maar op het moment dat je het dan wil aanpakken zet jij een stap vooruit ... en je collega's een stap achteruit.
Ken je dat?

Download de gebundelde 10 tips in ons e-Book

en ga direct aan de slag met de tips

Had je iets aan deze post? Deel hem dan via jouw favoriete kanaal en inpireer ook anderen met deze kennis

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
WhatsApp
Email

Leave a comment

2019 collection