Photo by Tarik Haiga on Unsplash

Je hebt als hoogbegaafde een hekel aan het woord 'moeten'. Het triggert direct een vorm van kwaadheid omdat je een grote nood hebt aan autonomie.

Kan je je in dit kenmerk vinden?

Je hebt een hekel aan 'moeten' en regeltjes.

….  en dat brengt je nogal eens in problemen. 

Als je alle vorige tips goed kan toepassen hoeft dit kenmerk geen probleem meer te zijn. Waarom?

Wel, vooreerst ken je je ‘WHY’. Dat wil zeggen dat je voor jezelf weet wat je belangrijk vindt. Als je, om dat doel te bereiken sommige regels moet volgen: ‘So be it, geen last van want ik weet waarom ik het doe.’ Staan er regels in de weg van dat doel? Dan heb je de andere tips nodig:

  1. Tracht eerst te begrijpen voordat je wil begrepen worden: pas als je je tegenstander door en door kent, kan je in debat gaan.
  2. Denk win-win: ga voor een oplossing waar beide standpunten mee geholpen zijn.
  3. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid… maar synergie is wijsheid in het kwadraat: in dat vertrouwen kan een derde ‘andere’, weg ontstaan. (Met mogelijks aangepaste regels)
  4. If your dreams don’t scare you, they aren’t big enough: met de kennis van je ‘why’ durf je de uitdaging aangaan. Ook al is ze zeer groot.
  5. Stel grote doelen, start klein en test snel: als je koppig de armen kruist en niets doet, dan zal er uiteraard ook niets bewegen. Zet dus kleine stappen naar je doel, ga aan de slag met de tools die je hebt.

Life is short. Do stuff that matters!!

Zeker als we al in een ‘gouden kooi’ zitten, spelen we op veilig. We durven geen fouten meer maken, geen risico’s meer nemen. Misschien speel je al je hele leven op veilig.

Er zijn veel studies hierrond gebeurd. Carol Dweck spreekt hier over een fixed of een growth mindset.

Een fixed mindset verwijst naar de overtuiging dat de vaardigheden en intelligentie van iemand vastliggen en niet kunnen veranderen. Mensen met een fixed mindset geloven dat hun talenten en vermogens op geboorte vaststaan en dat ze niet kunnen verbeteren of veranderen door hard werken of training. Dit kan leiden tot een negatievere houding ten opzichte van uitdagingen, fouten en feedback, en kan belemmerend werken voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit is een belangrijke reden waarom je risico’s zal vermijden. Je linkt ‘niet kunnen’ immers aan ‘nooit kunnen’.

Een groeimindset verwijst naar de overtuiging dat de vaardigheden en intelligentie van iemand kunnen worden ontwikkeld door toewijding en hard werken. Het gaat over het idee dat individuen die een groeimindset hebben, geneigd zijn om te geloven dat zij zich kunnen verbeteren en ontwikkelen, in plaats van te denken dat hun eigenschappen vastliggen. Dit kan leiden tot een positievere houding ten opzichte van uitdagingen, fouten en feedback, en kan bijdragen aan succes in persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Zeker na al die jaren zie je dat niet altijd bij jezelf. Een goeie coach zal die zaken voor jou (helpen) benoemen. Het zijn immers belemmeringen om je carriere en je leven een nieuwe wending te geven.

10 eenvoudige tips om van je werk-nadelen voordelen te maken?

Kan je je in dit kenmerk vinden?

Je functioneert het best solo als hoogbegaafde. Maar is dat dan ook de beste strategie? Of zijn er andere keuzes .... keuzes waar je de krachten kan bundelen.

Je functioneert het best solo.

Ze begrijpen jou niet. Je doet het dus gelijk liever ook direct alleen.
Maar op termijn sta je alleen in de woestijn en heb je nogal eens heel ontevreden collega's

Anderen kunnen je vaak niet volgen en dat geeft veel onbegrip.

Anderen kunnen je vaak niet volgen en dat geeft veel onbegrip.

... ja, en daarom doe je het liever alleen.
Maar je wil natuurlijk ook sociaal goed overeenkomen. Het is niet leuk dat er zoveel argwaan ontstaat door je aanpak, je stijl.

Je ziet snel oplossingen voor problemen. Veel sneller dan je collega's ... en dan komt de uitdaging om te zorgen dat ze die oplossing ook kunnen zien.

Je ziet snel oplossingen voor problemen.

De eindoplossing zie je meestal direct.
Is dat nu zo moeilijk allemaal?
Maar zie je de hele weg? Zie je de operationele hindernissen. De praktische uitdagingen die je op je weg zal tegen komen?

Als hoogbegaafde stel je hoge eisen, vooral aan jezelf

Je stelt hoge eisen, vooral aan jezelf.

... en je jaagt je dus ook enorm op in collega's waarvan jij (naar alle eerlijkheid) eigenlijk vindt dat ze de lat onder de zeespiegel leggen. Hoe kan je nu samenwerken met mensen die zo'n werk afleveren?

Vraag jij je ook regelmatig af of dit het nu is? En geeft je dat veel innerlijke onrust?

Je vraagt je regelmatig af of dit het nu is.

Een pittige vraag om je jezelf te stellen. Zeker als andere mensen vinden dat je een mooie carrière neerzet.
De gouden kooi zoals ze zeggen.

Je hebt een sterk gevoel van anders zijn. Zoals veel hoogbegaafde denk jij vooral dat het aan jou ligt. Hoe meer je jezelf echt gaat ontdekken hoe meer je gaat zien dat anders zijn ok is.

Je hebt een sterk gevoel van anders zijn.

Deze vind ik persoonlijk de meest moeilijke. Anders zijn en toch kunnen samen werken. Er toch op een authentieke manier in kunnen functioneren.
Kan dat?

Je hebt als hoogbegaafde een hekel aan het woord 'moeten'. Het triggert direct een vorm van kwaadheid omdat je een grote nood hebt aan autonomie.

Je hebt een hekel aan 'moeten' en regeltjes.

Als je het woord nog maar hoort, dan heb je al direct de natuurlijk neiging om 'nee' te zeggen.
Als het 'moeten' dan ook nog eens niet rechtvaardig is, is het hek helemaal van de dam.

Heb jij ook veel innerlijke onrust? Weet dat dat een kenmerk is waar veel hoogbegaafden tegenaan botsen. Meestal is de oorzaak dat je nog niet met de juiste dingen bezig bent.

Je hebt veel innerlijke onrust.

Je hebt een honger om dingen te doen. Je voelt veel onrust maar je weet eigenlijk niet goed waarom. Wat wil je dan wel doen? Waarom ben je niet tevreden met deze 'uitdagende opdracht'?
Is dit het nu?

Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel en dat brengt je nogal eens in problemen

Je hebt een heel sterk rechtvaardigheids-gevoel.

Als er iets onrechtvaardig gebeurt op je werk zijn al je collega's het ermee eens. Ze vinden ook dat er iets moet gebeuren.
Maar op het moment dat je het dan wil aanpakken zet jij een stap vooruit ... en je collega's een stap achteruit.
Ken je dat?

Download de gebundelde 10 tips in ons e-Book

en ga direct aan de slag met de tips

Had je iets aan deze post? Deel hem dan via jouw favoriete kanaal en inpireer ook anderen met deze kennis

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
WhatsApp
Email

Leave a comment

2019 collection