Authentiek? Help, m’n baas is niet authentiek…

Veel van onze klanten botsen op deze hindernis. Hun baas is niet authentiek en dat geeft heel, heel veel frustraties. Hoe komt dat toch?

Ben jij iemand die van nature een enorm rechtvaardigheidsgevoel heeft? Iemand die dus nogal eens op de barricade klimt terwijl je niet eens rechtstreeks betrokken bent. Heb je daarnaast ook nog een goeie scheut ‘kritische houding’ in jou? Jij bent niet iemand die zomaar alles voor waar aanneemt en je beschouwt het als je plicht om door te vragen, want je wil immers zeker zijn dat de genomen beslissingen correct zijn, het bedrijf vooruit helpen en de klanten een stuk tevredener maken.

Als je daarnaast ook nog eens vijf stappen vooruit denkt en al een strategie hebt terwijl je collega’s nog bezig zijn met de probleemanalyse (… als ze al een probleem zien natuurlijk 😉 ).

En als klap op de vuurpijl combineer je dit nog met een grote passie voor je werk want je gelooft immers in de missie van je bedrijf en beschouwt het als je verdomde plicht om er alles aan te doen om het bedrijf vooruit te helpen dan…

Rechtvaardigheidsgevoel + Kritische houding + Snelle denker + Super grote passie… en dan een niet authentieke baas = ???

Ja, dat geeft nogal eens vuurwerk.

Wat is dan een niet authentieke baas - en waar zit je allergie tegenover die persoon

Jij hebt nood aan een persoon die eerlijk en rechtvaardig is en de zaken benoemt zoals ze zijn zonder al te veel rond de pot te draaien, maar ook eerlijk kan toegeven als hij fout zit, indien hij een vergissing is begaan. Als je echter met een leidinggevende zit die ‘de chef‘ geworden is omdat hij het best z’n dossiers kon afwerken, dan heb je iemand die mogelijks niet in staat is om een groep te leiden. Die gaat zich dan inhoudelijk moeien want hij heeft het al jaren zo gedaan. Hij gaat, als hij de prestige van z’n nieuwe job wil beschermen, niet toegeven dat hij het soms eigenlijk ook niet weet, of als je een baas hebt die via politiek lobbywerk de functie heeft verkregen dan zal hij er ook alles aan doen om niet door de mand te vallen. Hij is immers niet geselecteerd op basis van z’n capaciteiten en authentieke talenten maar omdat hij ‘mensen kent’ en aan dat type baas heb jij nu net een allergie.
In jouw baas zoek jij meestal ook een mentor, iemand die je niet alleen inspireert maar ook iemand waarmee je vlot kan brainstormen. Iemand die je op nieuwe ideeën kan brengen en die jou dan ook het vertrouwen geeft om die uit te werken. Hij gaat daarna ook niet zelf met de pluimen lopen – hij gunt je de eer.
Als je echter onder iemand werkt die jou vooral als een bedreiging ziet dan krijg je amper de kans iets te veranderen en als je echt een slechte baas hebt, zal hij ook nog met de eer van jouw ideeën gaan lopen.

Help, mijn baas is niet authentiek

Photo by Sergi Viladesau on Unsplash

.. en zo loopt je batterij helemaal leeg

Veel meer dan het harde werken en de tijdsdruk met de bijhorende stress is dit een energievreter die je volledig in de afgrond kan sleuren als je niet oplet.

Een ongezonde situatie waar je eigenlijk je loopbaanstuur in eigen handen moet durven nemen.

Als ik zoiets zeg, hoor ik regelmatig als antwoord:

 

Maar ja, je moet toch je boterham verdienen hé. Het is in een ander bedrijf niet beter en hem veranderen, dat zal ook zeker niet lukken.

Op zich een correct antwoord, we moeten effectief onze boterham verdienen maar… daar moet dan wel iets lekker tussen zitten en daar moet je zelf de keuze durven maken.

Wat kan je doen?

In de eerste plaats moet je altijd constructief blijven communiceren zodat de baas weet wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Benoem daarbij ook bovenstaande eigenschappen zodat hij jouw gevoeligheden kent. Misschien is hij er zich immers ook niet van bewust dat sommige zaken hard binnen komen bij jou.

Maak er een positief verhaal van, de meeste mensen komen vooral zeggen wat ze niet willen en leggen dan de bal terug bij hun baas. Je baas gaat veel meer hebben aan een positief verhaal waarin je aangeeft wat je wel wilt, eventueel zelfs met een aantal opties. Jouw eigen authenticiteit gaat ook meer tot z’n recht komen.

Om af te sluiten, en dat is eentje die ik ook veel in de thema-avonden en de coaching trajecten aangeef,

Choose your battles. 

Je kan niet voor alles in debat gaan, bepaal heel goed wat je zelf wil bereiken en zet jouw doelen scherp. Als jij weet waar je wil komen zullen er al heel veel zaken veel relatiever worden.

Werkt voor jou geen enkele van de bovenstaande tips dan heb je ook nog de optie om voor een nieuwe uitdaging te gaan. 

Neem bij zo’n grote beslissing dan eventueel wel een coach om eerst goed scherp te stellen wat je droomjob is. Het is immers superbelangrijk om daarin geen overhaaste beslissing te nemen zodat je een slechte baas niet inruilt voor een andere… en vergeet niet, net zoals in een huwelijk ben je ook hier met twee. Wees je er dus ook van bewust dat je, om een goeie relatie te hebben met je baas, je zelf ook jouw deel moet doen. Wil je al wat goeie tips? Dan is ons e-book mogelijks ook al een goed startpunt.

Had je iets aan deze post? Deel hem dan via jouw favoriete kanaal en inpireer ook anderen met deze kennis

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
WhatsApp
Email

Leave a comment