Kies jij de richting in je loopbaancoaching?

Het is een vraag waar ik jaren mee geworsteld heb. De dag dat ik ontdekt heb dat ik dat stuur effectief zelf in handen had, was ook de dag dat alles super snel is beginnen veranderen en het was ook de eerste stap naar het opstarten van m’n eigen loopbaancoaching centrum voor kritische snelle denkers en voor hoogbegaafde  volwassenen.

Vóór 2012 was ik heel zoekende. Ik was me nog niet bewust van m’n hoogbegaafdheid en waarom dat, door de manier dat ik ermee om ging, meer een vloek dan een zegen was. Tussen 2012 en vandaag ben ik zo ongeveer 4 à 5 keer van functie veranderd bij Liantis, niet omdat ik niet tevreden was, niet omdat ik mijn werk niet goed deed en het tijd was mij onder de volgende functiesteen te verstoppen.

Nee, omdat ik aan het groeien was, aan het leren, mijzelf aan het ontdekken was, eerst via Covey en mindfulness, dan via Hoogbloeier en m’n hoogbegaafdheid.

Veel zaken kwamen min of meer per toeval op m’n weg. Of ik zag zelf nieuwe opportuniteiten, of ik hielp mee in een project waar ik zover buiten mijn functieomschrijving-lijntjes aan het kleuren was, dat er  iemand anders een opportuniteit zag. Die trok mij dan in de volgende boot vol verrassingen.

Vandaag ben ik zelf weer op zo’n punt gekomen dat er nieuwe keuzes gemaakt moeten worden. Een moment waarop er veel aan het veranderen is bij mijn werkgever, waarop veel van mijn collega’s ook naar die werkgever kijken en vragen om gecoacht te worden.

Maar ook een cultuurverandering waarin de werkgever ook naar ons kijkt, flexibiliteit verwacht, jobmobiliteit. Een moment dus waarop een aantal visies rond (loopbaan)coaching mooi samenkomen binnen mijn eigen leefwereld.

Tja, wat is coaching? En wie heeft de leiding? Wie heeft het initiatiefrecht?

Laten we starten met een aantal algemeen aanvaarde insteken rond coaching in een professionele context naast elkaar te zetten.

Visies rond loopbaancoaching

In essentie komen we tot 6 verschillende visies rond loopbaancoaching:

  • De aanpassingsvisie
  • De rekruteringsvisie
  • De matchingsvisie
  • De maatschappijkritische visie
  • De mobiliteitsvisie
  • De zelfsturingsvisie (Mijn covey favoriet 😉 )

In de eerste visie “De aanpassingsvisie” staat de maatschappij centraal in de loopbaancoaching. Voor deze Corona perikelen stonden er een groot aantal vacatures open. Binnen deze visie is het vooral belangrijk mensen te coachen om deze vacatures ingevuld te krijgen.

Dit gaat enerzijds over het promoten van de schoolrichtingen die een goede instroom kunnen genereren – de ‘knelpunt-beroepen’ – en anderzijds in het omscholen van werkkrachten die nu een beetje op een dood spoort zitten. Hier denken we bv. aan de gezondheidszorg om maar één heel actuele doelgroep te benoemen.

Visies rond loopbaancaoching

Photo by Jorge Vasconez on Unsplash

Bij “de rekruteringsvisie” staat de organisatie centraal. Je bedrijf moet op zoek naar de geschikte kandidaat, zowel voor huidige als toekomstige functies. Hier ga je dus als coach op zoek naar die mensen waar je dat potentieel in kan vinden en geef je dat potentieel verder vorm cfr. de noden van de organisatie

“De matchingsvisie”, daar vertrek je van de kandidaat zelf, van jou dus, en gaat de coach op zoek naar een geschikte werkomgeving. Dit kan zijn door in een bestaande job de omgevingsfactoren aan te passen aan je noden of door je te helpen bij de zoektocht naar een nieuwe werkomgeving.

Bij de “De maatschappijkritische visie” staat ook de maatschappij centraal, maar wordt deze wel vanuit een kritische blik bekeken. Je legt je focus hier op een bepaalde doelgroep waarvan je vindt dat die vandaag niet de juiste kansen krijgen.

“De mobiliteitsvisie”, hier gaat de loopbaancoach ervoor zorgen dat je de nodige competenties vergaart om flexibel inzetbaar te zijn in een snel veranderden organisatie. De startvisie vertrekt hier ook vanuit de noden van de organisatie.

“De zelfsturingsvisie”, hier vertrekken we weer van jouzelf en is de hoofdfocus om zelf de regie van je loopbaan in handen te nemen.

Naar gelang de visie of de combinatie van visies die je als loopbaancoach hebt, zal je traject er anders uitzien.

De Gromicoach-kijk op deze loopbaancoaching-visies

Onze visie rond coaching, wat ook de belangrijkste reden is waarom Marjolein en ik al jaren investeren om onze coachingspraktijk voor hoogbegaafde kinderen en volwassenen verder uit te bouwen, is een mix van bovenstaande visies – maar met een belangrijk kernpunt – het doel is dat je altijd zelf het stuur in handen neemt en dat je kan ontdekken dat je groeipotentieel quasi onbegrensd is.

Vooreerst is er zeker een maatschappijkritische insteek en drive voor Gromcoach. Uit onze eigen ervaring moeten we vaststellen dat een bedrijf niet altijd voorzien is op de kritische profielen. Als je veel kenmerken van ons e-book hebt zoals je rechtvaardigheidsgevoel, je kritische houding, je snelle denken, … dan is het nogal eens heel moeilijk om in een bedrijfsomgeving goed te kunnen functioneren. Het is dus belangrijk de maatschappijkritische visie en de rekruteringsvisie te combineren.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Daarom werkt de rekruteringsvisie  volgens ons ook in 2 richtingen. Het is een vorm van relatievorming.

Hierbij is het aan de ene kant, zoals reeds een aantal keren aangegeven in deze blog, super belangrijk dat jij als individu zo veel mogelijk je authentieke zelf moet zijn en daarbinnen je passie moet kunnen beleven.

Aan de andere kant is het ook belangrijk dat je als bedrijf niet zozeer opzoek gaat naar een match voor de functie maar wel naar een match rond de passie. Wat is ‘The why‘ van je bedrijf? Wat is de visie en missie van je bedrijf? Deelt die kandidaat deze passie en overtuiging, dan zal hij of zij, los van diploma en competenties, een groot verschil kunnen maken. En zo wordt ‘de rekruteringsvisie’ eerder de zoektocht naar mensen met dezelfde passie.

Het is correct dat er noden zijn op de arbeidsmarkt – en vanuit het perspectief van het goed functioneren van die maatschappij moeten die noden ook ingevuld worden. “De aanpassingsvisie” is hierin zeker een correcte invalshoek. Belangrijk is deze te combineren met de ‘zelfsturingsvisie’. Ja er zijn noden en ja, het is ook belangrijk dat je je eigen talenten ontdekt,de zaken ontdekt waar jij gelukkig van wordt, de opdrachten die jou energie geven. Je werk is bijna leuker dan je hobby (De matchingsvisie).  Als je dan een match hebt tussen maatschappijnoden en jouw eigen passie dan hebben we met onze loopbaancoaching bereikt waar we voor staan. Met name de slagzin van onze loopbaancoaching  …

Van je werk je hobby maken.

Als je dankzij onze loopbaancoaching zelf je stuur in handen neemt, je eigen kenmerken zoals je kritische houding, je groot rechtvaardigheidsgevoel, je enorme passie en gedrevenheid, de hoge eisen die je aan jezelf stelt en je eeuwige innerlijke onrust goed kent, aanvaard en positief kan inzetten. Als je in al deze positieve authenticiteit de werkgever kan vinden die met dezelfde positieve open-minded bril op zoek is naar mensen met authentieke gedreven passie, wel, dan zijn wij heel gelukkig want dan hebben wij jou doen ontdekken dat je waardevol bent, dat je je stuur in handen kan nemen en dat dat dan zal resulteren in super mooie nieuwe (professionele) ervaringen. Ja, dan zijn wij blij loopbaancoach te zijn.

Kennismakingsgesprek om je weg te vinden

Photo by Ahmed Zayan on Unsplash

Had je iets aan deze post? Deel hem dan via jouw favoriete kanaal en inpireer ook anderen met deze kennis

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
WhatsApp
Email

Leave a comment