Ge zijt wel nen rare - Photo by Dominik Vanyi on Unsplash

Hoogbegaafdheid is meer dan een hoog IQ … waarom voel jij je raar en wat is de link met die hogere cognitieve capaciteiten?

Ge zijt wel nen rare ze ...

Er zijn verschillende manieren waarop hoogbegaafdheid kan worden gedefinieerd, maar vaak wordt het gedefinieerd als een score boven de 130 op een IQ-test. Hoogbegaafde personen hebben vaak een hogere cognitieve capaciteit dan niet-hoogbegaafde personen, en dit kan zich uiten in een aantal specifieke manieren. Maar de hoogbegaafde voelt dat helemaal niet zo aan. Gevoelsmatig is het vooral het ‘anders’ zijn die doorweegt in de ervaring. Dit komt omdat we kuddedieren zijn. We willen in een groep passen. En net dat coginitief sterker/anders zijn zorgt dat dit zo niet aanvoelt.

Hier zijn enkele van de grootste verschillen tussen normale en hoogbegaafde personen qua capaciteiten en hoe dat zich vertaalt naar ervaringen:

  • Verwerking van informatie: Hoogbegaafde personen verwerken vaak informatie sneller en efficiënter dan niet-hoogbegaafde personen. Ze kunnen bijvoorbeeld sneller verbindingen leggen tussen verschillende stukjes informatie en abstracte concepten begrijpen. In ervaring wil dit dan zeggen dat jij een link ziet die niemand ziet, als je deze dan direct in de groep smijt kijkt iedereen raar naar jou. Of je denkt dan ‘ze begrijpen het weer niet’ of je denkt ‘Oei, dit is duidelijk een dom idee, ik zal maar zwijgen’. Je werkt dus liever op jezelf omdat dat sneller gaat en minder conflicten geeft.
  • Aandacht spanne: Hoogbegaafde personen hebben vaak een langere aandacht spanne als ze in de flow zijn, waardoor ze in staat zijn om zich langer te concentreren op complexe taken. Dit maakt dat als jij voluit gaat en je je super amuseert dat je op het einde meestal alleen overschiet waardoor je de indruk krijgt dat het alsnog geen goeie ervaring was. Gezien het meestal het laatste gevoel is dat je het langst onthoudt heb je een negatief gevoel aan een heel positieve oefening gekoppeld. Wat natuurlijk een spijtige en onterechte link is.
  • Probleemoplossing: Hoogbegaafde personen zijn vaak in staat om complexe problemen op een creatieve manier op te lossen. Ook hier weet, vertaald dat zich in de persoon met de rare en onrealistische ideeën die zich zo mogelijk buiten de groep zet.
  • Leerproces: Hoogbegaafde personen leren vaak snel en efficiënt…. Wat maakt dat cursussen nogal eens te traag gaan waardoor je je aandacht verliest. Of je gaat er toch voluit voor waardoor je de cursus monopoliseert en zo je mede studenten de kast op jaagt.
  • Interesse: Hoogbegaafde personen hebben vaak een brede en diepe interesse in vele onderwerpen. Gezien je zo’n zaken graag deelt met andere mensen moet je echt op zoek naar die ontwikkelingsgelijken want die interesse kan pas maximaal uitgediept worden als je er ook over in dialoog kunt gaan met anderen.

Het is dus superbelangrijk om te benadrukken dat hoogbegaafdheid niet alleen gaat over cognitie of IQ, maar ook gaat over andere aspecten zoals emoties, sociale vaardigheden en persoonlijkheid. Elk individu is uniek.

Daarom moet je dus voor jezelf je verdiepen in al die aspecten in je hoogbegaafdheid. Hoe authentieker je ermee aan de slag kan hoe sterker je staat. Zowel op je werk als privé. Je kan immers overal jezelf zijn omdat je de tools hebt om connectie te maken. Maar ook meer en meer de keuzes maakt in je leven die je maximaal chalanged in je leerhonger. Die je maximaal op het pad zet waar je echt een verschil kan maken. ‘Een steen verleggen in de rivier’ is immer de belangrijkste reden waarom je sommige opdrachten super graag doet.

“Anders zijn” hoeft dus niet noodzakelijk negatief zijn omdat je het vooral invult als “authentiek zijn”. 

Daarom ook dat wij zoveel investeren om bij onze loopbaancoaching maatwerk aan te bieden die je maximaal kan helpen je authentieke pad te vinden. Zowel op het werk als privé.

#anders #eenzaam #snelledenker #hoogbegaafd #kritisch #gromicoach #loopbaancoaching.net

Had je iets aan deze post? Deel hem dan via jouw favoriete kanaal en inpireer ook anderen met deze kennis

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
WhatsApp
Email

Leave a comment