Waarom voel ik me zo anders

Veel van de vragen die we krijgen als klanten bij ons langskomen voor een gratis kennismakingsgesprek of als we ze ontmoeten op een thema avond van Gromicoach komen nogal eens op hetzelfde neer. Met stip op de eerste plaats komt

Waarom voel ik me zo anders

“Anders” niet in de zin van “beter” voor alle duidelijkheid. Eerder het gevoel van er niet in te passen. Het gevoel van er niet echt bij te horen. Nogal eens zelfs het gevoel van dom te zijn.

Daarnaast komen er ook nogal eens vragen naar boven zoals

  • Waarom heb ik nergens zin in?
  • Waarom worden mijn ideeen niet begrepen?
  • Waarom hebben anderen kritiek op mij?
  • Waarom ben ik zo eenzaam?

Al deze vragen stralen vooral onzekerheid uit. Ze zoeken het probleem bij onszelf. Wat doen wij fout waardoor …. en dat is een heel ongezonde start want er is helemaal niet mis met ons. Voor alle duidelijkheid ook niet met de anderen. We zijn gewoon wat anders. 

Photo by Emily Morter on Unsplash

Photo by Emily Morter on Unsplash

Wat betekende die vraag voor mij in het PRE-Gromicoach en hoogbloeier tijdperk

De vraag “Waarom ben ik toch zo anders” leeft bij veel kinderen, en ook bij mezelf, al op heel jonge leeftijd. Je reageert anders op prikkels in de klas. In mijn geval had ik (en heb ik nog altijd) “Imaginational overexcitability”. Het grote voordeel is dat ik het grootste deel van m’n lagere school vooral in een fantasiewereld heb doorgebracht. Dat maakte eigenlijk dat ik er gewoon het beste verhaal van heb gemaakt.

In de pubertijd werd het allemaal net iets moeilijker voor mij. Persoonlijk voelde ik me meer en meer een vreemde eend in de bijt. Ik was wel graag gezien omwille van m’n heel droge humor, maar ikzelf kreeg steeds meer donkere gedachten. De zwaarte van de wereld kwam volledig op m’n schouders. Ik vond een uitlaatklep in gedichten . Wat natuurlijk wel wat raar was voor m’n medestudenten.

Tot aan m’n burnout was m’n professionele carrière een mix van ups en downs. Soms kon ik m’n creativiteit volledig kwijt bv voor het oplossen van een zogezegd onoplosbaar probleem. Dan was ik super – ik voelde mij een stukje zelfverzekerder, had even het gevoel dat ik goed bezig was. Maar daar volgde meestal een negatieve fase op van conflicten met collega’s omdat door mijn interventie de kern van het probleem niet opgelost was. In die periodes voelde ik me weer helemaal vervreemden van m’n omgeving en was ik zeer ongelukkig.

Wat was het kantelpunt voor mij ...

Er zijn eigenlijk een aantal punten die gezorgd hebben dat ik me niet meer ‘anders voel’. In ieder geval toch niet op een negatieve manier want ik ben wel anders. 

Stap 1 voor mij was vooral voeling krijgen met m’n lichaam. Dit heb ik gevonden via mindfulness.

Mijn 2de geluk was een goeie coach te vinden die mij in contact gebracht heeft met Covey. Op basis van dit boek heb ik geleerd m’n stuur weer in eigen handen te nemen. Heb ik geleerd veel meer m’n doelen scherp te stellen. Dit boek is zo sterk dat ik er vandaag zelf een traject rond aan het ontwikkelen ben voor volwassenen : https://www.growth-mindset.be/hbcovey_traject_voor_volwassenen/

Pas als derde stap ben ik veel beginnen bijlezen en bijleren rond hoogbegaafdheid.

Hoe kan jij dit aanpakken?

Een goed plan van aanpak voor jou kan zijn :

Stap 1 is vooral voeling krijgen met je lichaam. In mijn geval was dat via mindfulness. het kan bv ook met Yoga of muziek of sport …. iets dat je volledig bij jezelf brengt.

Stap 2 is kennis vergaren over wie je zelf bent – het ‘anders zijn’ is immers een heel verklaarbaar gevoel. De snelste manier is via de themareeks die we geven voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Maar ook als volwassene is het zeker ook heel interessant als reflectie over je schoolcarrière en waar het je tot hiertoe gebracht heeft.

Stap 3 is je doelen werk en privé te herkalibreren – dat kan bijvoorbeeld via loopbaancoaching.

Stap 4 als je echt sterker in je schoenen begint te staan en scherpere doelen nodig hebt – het groepstraject te overwegen : https://www.growth-mindset.be/hbcovey_traject_voor_volwassenen

Wil je kleiner starten en wil je direct al een paar tips om mee aan de slag te gaan? Download dan ons e-Book met 10 tips om deze kenmerken in je voordeel te laten werken.

Post – Photo by Randy Fath on Unsplash

Had je iets aan deze post? Deel hem dan via jouw favoriete kanaal en inpireer ook anderen met deze kennis

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
WhatsApp
Email

Leave a comment